Het einde van R22

Bij de ondertekening van het Kyoto verdrag heeft Europa de 20/20/20 regel geïntroduceerd. Als gevolg hiervan is de verbanning van het koelmiddel R-22 bij wet tegen 2015 vastgelegd. Dit koelmiddel werd vroeger in airconditioning- en process cooling systemen toegepast. Ondanks de energetische efficiëntie heeft dit medium naast een negatief effect op de opwarming van het klimaat (GWP) ook de eigenschap om de ozonlaag aan te tasten.  Daarom moet R-22 vervangen worden door huidige koelmiddelen van het type R410a, R134a … die geen negatief effect hebben op de ozonlaag.

Vanaf 1 januari 2015 zal het in Vlaanderen en Wallonië niet meer toegelaten zijn om uw installatie te herstellen indien er R-22 koelmiddel bijgevuld dient te worden, bijvoorbeeld na onderhoudswerken of na een lekkage, ...
In Brussel
is de wetgever strenger en worden al vanaf 1 januari 2015 alle installaties met R-22 verbannen, m.a.w. het bezit van het koelmiddel R-22 is vanaf 01/01/2015 verboden in Brussel!

Tijd voor verandering is tijd voor verbetering.

Maak van deze verplichting gebruik, om niet enkel te voldoen aan de wetgeving, maar om uw HVAC installaties aan te passen met  toepassing van de nieuwste technologieën zoals Inverter (variabele snelheid), Free Cooling (recuperatie van energie),…, om te besparen op uw energiefaktuur en het comfort gevoel van uw medewerkers te verhogen!

Anticipeer vandaag al!

 Wacht niet langer en geef uzelf de tijd om de juiste oplossing te vinden en te implementeren. Sommige mogelijkheden zoals ‘Drop In’ (vervanging koelmiddel) zijn vaak de snelste oplossing om te beantwoorden aan de juridische verreisten.

Maar dankzij een vervanging van de buitengroepen bekomt u een verbeterde installatie die het werkklimaat en het behaaglijkheidsgevoel van uw medewerkers verhoogt.  Door de integratie van de allernieuwste technologieën verlaagt u bovendien aanzienlijk uw energieverbruik en het EPB-peil van uw gebouw waardoor de waarde ervan verhoogt.

Wij maken gratis uw inventaris!

Indien u het wenst, kunnen wij u helpen een inventaris op te stellen van uw HVAC installaties en een concrete oplossing voor u uitwerken voor de aanpassing van alle R-22 systemen.

Contacteer ons nu voor gratis advies!