HVAC bij Autobedrijf Jacobs in Sint-Niklaas

05-10-2015

Autobedrijf Jacobs uit Sint-Niklaas is sedert 1974 dé Mercedes concessiehouder voor het Waasland.
In het kader van een algemene renovatie van de koel- en verwarmingsinstallatie hebben wij de opdracht toevertrouwd gekregen om een economische en flexibele installatie te bouwen met een zo hoog mogelijk comfort voor de gebruikers en een optimaal laag energieverbruik . Belangrijke factoren daarbij waren het gebruik van de reeds aanwezige fotovoltaïsche panelen en de omschakeling van stookolie naar gas.

Uit de vele mogelijkheden werd uiteindelijk gekozen voor een vierpijpswarmtepomp. Deze warmtepomp kan door middel van de elektrische energie van de panelen, tegelijkertijd koud water van 10°C en warm water van 45°C produceren.
Voor de perioden met lage buitentemperaturen en gering zonlicht opteerde Tac! voor drie Remeha condenserende gasketels. Voor de bestaande verwarming in de werkplaatsen werd dan weer een hoogtemperatuur verwarmingkring geïnstalleerd met eveneens drie ketels. De installatie is voorzien om het vermogen op een eenvoudige manier uit te breiden naar een 70 % hoger verwarmingsvermogen.

Maar het neusje van de zalm is natuurlijk de vierpijpswarmtepomp van 300 kW. In het tussenseizoen kan hiermee een rendement van meer dan 700% bereikt worden. Dit wil zeggen dat er bij een input van 10 kw electriciteit een output van 70 kW wordt verkregen. De Swegon warmtepomp van Zweedse origine heeft 4 compressoren en weegt 4300 kg.
Verder werden alle ventilatiegroepen vernieuwd en voorzien van een warmtewiel om een maximale energierecuperatie toe te laten. Hierbij zijn rendementen van 90% normaal. Bovendien zijn deze groepen voorzien van een all seasons-regeling waardoor zij net zo goed de verwarming als de koeling regelen.
De aanwezige vloerverwarming werd eveneens in het totaalconcept opgenomen waarbij de sturing anticipeert op warme en erg koude dagen.

Zeg nu zelf, bij een Mercedes-dealer kon Tac! toch niets minder doen dan “nieuwe maatstaven creeren”.